Rouwen

16 augustus 2020 0 Door DDSoft
Rouwen

Betekenis van rouwen

Bij rouwen denk je het meest aan een situatie waarbij je een geliefde; een kind, een ouder, een levenspartner, verliest. Een geliefde, die nabij was, waarmee je een intense band had. Dus is rouwen een proces waarbij je iets verliest, wat er niet meer is. Daarom is het belangrijk dat je mag/kan rouwen, het verwerken van wat niet meer is. Dat je het een plaats mag geven in onze drukke maatschappij. Het beleven van het rouwproces kan intens zijn afhankelijk van je intensiteit van je relatie. Rouwen kan ook onbewust een beslag leggen op je. In de praktijk zag ik dat de verbintenis nog sterk kan aanwezig zijn, zelfs na jaren van afwezigheid van de ander persoon. Toch herkent je lichaam het rouwproces. Onder ander door het optreden van lichamelijke en emotionele klachten van de diepe liggende oorzaken. De pycho-somatische patronen die soms moeilijk te achter halen zijn. Tenslotte kan het rouwen je functioneren in je dagelijks leven blokkeren. Rouwen is eveneens een confrontatie van een verlies met je eigen sterfelijkheid. Hoe vaak hoor je het niet van ouderen dat ze steeds afscheid nemen van vrienden, het zien verdwijnen van je mensen om je heen.

Rouwen is ook

Weten dat je gaat scheiden of horen dat je een ernstige ziekte hebt. Iemand kan ook rouwen om het verlies van een baan, een wijziging in je levenspatroon, zoals burn-out of rouwen in een situatie zoals het feit dat de kinderen het huis uit gaan.

Het aanwezig zijn van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, moeheid, slecht slaappatroon, hartkloppingen, innerlijke verwarring en concentratiestoornissen. Je emoties kunnen heftiger zijn. Gedachten, zoals verdriet, boosheid, angst, schuldgevoel, afscheid nemen, zelfverwijt, schuld, loslaten verwardheid, ontkenning, vechten, depressie kunnen voor stemmingsverschijnselen zorgen en soms kan je opgelucht zijn.

Als je rouwen zo bekijkt, verkrijg je een heel andere dimensie. Het zien als een gebeurtenis die meer met het dagelijks leven te maken heeft.

Rouwen kan ook een emotionele waarde hebben van verlies.

Samengevat

Rouw is dus het geheel van reacties na een verlies van iemand, een dier, een situatie, die belangrijk voor je is geweest. Een proces die iedereen anders beleeft.

Rouwen en relaties

Je stond in verbinding met een ander door een relatie. Vaak wordt onderschat wat een verbintenis met zich mee brengt. Elke cel draagt de erfelijke code van overerving naar de opvolgende generaties via het DNA. Wat toch straf is.

Rouwen betekent ook dat het niet gemakkelijk is om te accepteren wat er gebeurd is. Je nieuw sociaal statuut  kan veranderen in een andere situatie met nieuwe omstandigheden, nieuwe invulling. Iedereen reageert anders op een rouwproces. Sommige mensen willen hun gevoelens delen met anderen, anderen kroppen hun gevoelens op. In mijn praktijk van Vigores Health zie ik dat er meer een meer personen te horen te krijgen dat ze niks hebben terwijl het lichaam heel duidelijk signalen heeft van onbewuste patronen die zich afspelen. Vigores Health kan je hierbij helpen.

Neem de tijd voor rouw en geef de ruimte aan de gevoelens die bij rouw komen kijken. Laat het toe, onderdrukt het niet, vlucht niet in iets anders. Rouw is niet te ontkennen. Het heeft invloed op werk, relaties en zelfbeeld. Vraag of zoek hulp.

Het kan ook anders ervaren worden. De Amerikaanse psychiater Irvin Yalom, schrijver van ‘Tegen de zon in kijken’, vermeld het volgende. Het overlijden van een geliefde zorgt er vaak voor dat mensen wakker worden geschud. Ze realiseren zich opeens wat écht belangrijk is in het leven: hun relaties met anderen, de natuur, vriendschap en liefde.

Warme groet,

Anja

Of bel me voor een afspraak. Vigores Health biedt begeleiding in je  persoonlijke groei door middel van coaching en lichaamswerk.

Inschrijven voor de maandelijkse nieuwsbrief kan via de website, www.vigoreshealth.be

Copyright © Vigores Health, 2019

Wil je dit artikel gebruiken in een tijdschrift, nieuwsbrief of op een website. Dat kan zolang je de copyright en met een werkende link naar mijn site opneemt.